Vaginalni sekret

Bakteriološki pregled vaginalnog sekreta — je medicinski test kojim se utvrđuje stepen i vrsta bakterijskog zagađenja u sekretu vagine, najčešće kod bakterijske vaginoze. U ovom slučaju uzimaju se bakteriološki cervikalni (sa grlica materice) i bakteriološki vaginalni bris. Brisevi se zasejavaju na mikrobiološke podloge, uz pomoć kojih se određuje vrsta bakterija i njihava osteljivost na određene lekove. Na osnovu nalaza bakteriološkog pregleda određuje se vrsta terapije. U grupi bakterija koje izazivaju upalu grlića materice mogu da budu uzročnici steriliteta i pobačaja, kao što su hlamidije (lat. Chlamydia trachomatis), mikoplazma i gonokoke.

Određivanje stepena čistoće vaginalnog sekreta

Pregled vaginalnog sekreta je jednostavna i bezbolna metoda ispitivanja sekreta uzetog iz vagine, sa prednje i zadnje usne i kanala grlića materice. Od uzetog uzorka se pravi citološki razmaz koji se fiksira na mikroskopskoj pločici i boji specijalnim bojama. Posle bojenja vrši se mikroskopska analiza morfoloških osobina sekreta i ćelija u njemu u toku koje se mogu otkriti znaci zapaljenja vagine, grlića materice, uzročnici infekcije, dobroćudne i zloćudne ćelije i druge patohistološkepromene.

Stepen cistoce vaginalnog sekreta  je medicinski test za razvrstavanje pregledanog uzoraka vaginalnog sekreta u jednu od šest konsenzusom određenih grupa, na osnovu stepena njegove čistoće. Prva i druga grupa znače da je nalaz sekreta uredan. Treća grupa, u zavisnosti od subjektivnih tegoba pacijentkinje, uz bakteriološki vaginalni bris, zahteva specifičnu terapiju ili praćenje. Četvrta grupa sekreta označava gonoreju (triper). Peta grupa ukazuje na prisustvo trohomonasvaginalisa. Šesta grupa predstavlja gljivičnu infekciju, najčešće kandidijazu. Promene sekreta od treće do šeste grupe zahtevaju specifično lečenje uz obavezan kontrolni pregled, sve do noprmalizacije stepemna čistoće (prva ili druga grupa).

BRISEVI: Vaginalni sekret – Cervikalni brisChlamydiaPapa brisMicroplasmae i UreaplasmaeHPV