IVF – vantelesna oplodnja

In Vitro oplodnja (IVF) uključuje oplodnju jajnih ćelija prikupljenih iz jajnika potencijalne majke sa spermnim ćelijama prikupljenih od potencijalnog oca u laboratorijskom okruženju, a potom implantaciju dobijenog embriona u matericu majke. IVF je potpomognuta reproduktivna tehnika.

Sastoji se od pet stadijuma:
• Razvoj i sazrijevanje jajnih ćelija
• Planiranje vremena prikupljanja jajnih ćelija
• Prikupljanje jajnih ćelija
• Laboratorijsko sjedinjavanje jajnih i spermnih ćelija (oplodnja)
• Implantacija rezultirajućih embriona u matericu potencijalne majke

Tretman lekovima

Koristi se nekoliko lekova za osiguravanje razvoja većeg broja jajnih ćelija u jajnicima. To je stoga što se u ženinom ciklusu inače razvija samo jedna jajna ćelija. Sa IVF tretmanom, što je više jajnih ćelija, to je veća šansa za uspeh. U svrhu podsticanja jajnih ćelija, lekovi kao što su Clomiphene Citrate (Klomen, Gonaphene), Human Menopausal Gonadotropin (HMG), Gonal-F, i Puregon se primenjuju od 9 do 12 dana, pocevši od drugog ili trećeg dana menstrualnog ciklusa.

Praćenje razvoja jajnih ćelija

Jajne ćelije se razvijaju unutar malih cisti zvanih folikule. Ove folikule luče estradiol hormone u proporciji sa njihovom veličinom. Nemoguće je videti jajnu ćeliju unutar folikule; međutim, njihov rast se može pratiti pomoću ultrazvuka.

Test krvi

Razvoj jajnih ćelija se prati proveravanjem jajne ćelije o nivou lučenja estradiol hormona u određenim danima ciklusa. Učestalost provera se povećava kako se ovulacija približava.

Ultrasonografija

Razvoj i broj folikula se prati kroz vaginalne ultrasonografske preglede. Broj prikupljenih jajnih ćelija se može razlikovati od broja posmatranih prilikom ove metode.

Vreme prikupljanja jajnih ćelija

Jajne ćelije se prikupljaju pomoću ultrazvuka 35 sati nakon hCG inekcije (lek korišcen za osiguravanje otpuštanja jajnih ćelija). Vreme prikupljanja jajnih ćelija se određuje na osnovu broja i veličine folikula i rezultata testa estradiol hormona.

hCG inekcija

Humani horionski gonadotropin (hCG; Pregnyl, Profasi) deluje kao hormon LH, koji osigurava sazrevanje i otpuštanje jajnih ćelija. hCG se ubrizgava 34 do 36 sati pre predodređenog vremena za prikupljanje jajnih ćelija.

Prikupljanje jajnih ćelija

Na dan prikupljanja jajnih ćelija, parovi bi trebali stići u IVF laboratoriju tačno u zakazano vreme. Pacijent ne bi trebao ništa jesti ni piti od ponoći, dan pre procedure. Jajne ćelije se prikupljaju pod opstom anestezijom u operacionoj sali. Jajnicima se pristupa kroz vaginu pomoću transvaginalne ultrasonografije. Nakon sto se folikule skeniraju ultrazvukom, svaka se iscedi pomoću igle da bi se usisao njihov sadržaj u epruvetu koja sadrži poseban rastvor. Ova epruveta se odmah dostavlja embriologu koji je ispituje pod mikroskopom da nađe jajne ćelije. Prikupljene jajne ćelije se stavljaju u specijalnu komoru zvanu inkubator. Mnogi pacijenti se mogu požaliti na pospanost, mučninu i povraćanje tokom nekoliko sati nakon procedure. U svakom slučaju, pacijent se uglavnom oporavi u kratkom roku i bude dovoljno dobro za povratak kući. Pacijent bi mogao iskusiti bolove slične menstrualnim u predjelu prepona 2 ili 3 dana, popraćene blagim krvarenjem. Pacijent može koristiti lekove koji sadrže paracetamol da olakšaju bol.

Prikupljanje spermnih ćelija

Na isti dan prikupljanja jajnih ćelija se traži od muškog partnera da dođe na kliniku radi prikupljanja spermnih ćelija. 3 do 5 dana pre procedure prikupljanja spermnih ćelija se zahteva seksualna apstinencija. Spermne ćelije se prikupljaju putem masturbacije u privatnoj sobi, a u laboratoriji se biraju najkvalitetnije spermne ćelije.

Procedure embriološke laboratorije

Procedure koje slede variraju zavisno od toga da li će se primeniti IVF ili mikroinekcija.

In Vitro oplodnja (IVF)

Oko 100,000 do 200,000 spermnih ćelija se smešta pored svake jajne ćelije. Od spermne ćelije se očekuje da prodre u jajnu ćeliju i sama je oplodi. Ćelije oplođenog jajašca se dele da se proizvede embrion. Rast embriona se dnevno prati u laboratorijskim uslovima 2 do 3 dana. IVF metoda se generalno preferira za pacijente koji ne mogu zatrudniti zbog opstrukcije u jajovodima.

Potpomognuto ugnježdavanje embriona

Izvodiva od strane embriologa, ova tehnika uključuje otvaranje spoljašnje opne jajašca (zona pellucida) pomoću lasera pod mikroskopom radi olakšavanja ugnježdavanja embrija pre implantacije embriona u zid materice.

Definicija oplodnje i implantacije

Oplodnja se definiše kao ujedinjavanje spermnih sa jajnim ćelijama u svrhu proizvodnje embriona, dok se implantacija definiše kao vezivanje oplođene jajne ćelije za zid maternice.

Implantacija embriona u matericu

Dva do tri dana nakon prikupljanja i oplodnje jajnih ćelija, dva ili tri proizvedena embriona se implantuju u majčinu matericu pomoću specijalnog katetera. Ovo se izvodi putem bezbolne, sterilne i precizne metode koja je mnogo lakša od ginekološkog pregleda. Ova procedura traje oko 10 minuta, nakon čega se pacijent detaljno informiše o broju i kvalitetu omogućenih embriona, kao i o riziku od višestruke trudnoće i o bilo kojim merama u otklanjanju ovih rizika.

Preostali zdravi embrioni

Kod pacijenata od kojih je prikupljeno mnogo jajnih ćelija, moguće je dobiti više od 3 zdrava embriona. Ovi zdravi embrioni se mogu zamrznuti i sacuvati do 3 godine, nakon čega se mogu koristiti za istog pacijenta. Zamrzavaju se na – 196°C i cuvaju se u veoma posebnim uslovima tako da se mogu implantirati u matericu pacijenta u željenom periodu. Cilj zamrzavanja embriona jeste postizanje trudnoće bez svih silnih procedura koje je potrebno proći do ovog stadijuma. U svakom slučaju, embrioni ne mogu uvek biti visokog kvalliteta nakon odmrzavanja; u tom slučaju se ne može izvršiti transfer embriona.

Otpuštanje iz bolnice i povratak kući

Pacijent se može vratiti kući tridesetak minuta nakon transfera. Ukoliko posao pacijenta nije mnogo stresan i ne zahteva mnogo aktivnosti, može se odmah vratiti na posao. Polni odnos nije poželjan tokom ovog perioda.