Konsultacije – lečenje neplodnosti

Ispitivanje neplodnosti započinje opsežnim pregledom oba partnera, čiji su sastavni delovi ultrazvučni pregled i procena celokupnog lečenja u cilju ostvarivanja trudnoće.

U sklopu obrade neplodnosti uobičajeno je u žena napraviti i tzv. hormonski status.
Krv se za pretragu većine hormona vadi drugog do petog dana ciklusa, radi standardizacije. Za neke hormone (kao TSH) nije važno doba ciklusa. Progesteron se određuje 7 dana iza uobičajenog vremena ovulacije, odnosno 21. dana ako su ciklusi redovni. Od hormona potrebno je uraditi:

  • FSH – folikulstimulirajući hormon, govori o rezervi jajnika;
  • LH – luteinizirajući hormon;
  • E2 – estradiol, glavni ženski spolni hormon;
  • PRL – prolaktin, hormon mlijeka;
  • TSH, T3, T4 – tireotropin, hormoni štitnjače;
  • T – testosteron, muški spolni hormon;
  • SHBG – sex hormone binding globuline, hormon koji veže spolne hormone;
  • Progesteron – hormon koji se stvara nakon ovulacije. Njegovim određivanjem se utvrđuje da li žena ovulira ili ne.

Potrebno je uraditi i analize briseva (stepen cistoce vaginalnog sekreta, cervikalni brisevi, PAPA test)

Pregled hematologa sa posebnim osvrtom na hematološke promene koje mogu ometati začeće, usađivanje embriona i trudnoću. Nakon pregleda se obavljaju dodatne laboratorijske analize u cilju potvrđivanja dijagnoze, ali i praćenja efekta terapije.

Analiza semena – spermogram je najznačajni test za dijagnostiku muške neplodnosti. Spermogramom se procenjuje broj spermatozoida koji se izražava u milionima po mililitru, pokretljivost spermatozoida, veličina, oblik kao i volumen i konzistentnost uzorka.

Folikulometrija je ultrazvučni pregled koji nam omogućava praćenje i merenje rasta, sazrevanja i prskanja folikula – ovulacije.

Inseminacija je procedura koja predstavlja proces uzimanja i laboratorijske obrade partnerovog semena (sperme) i njegovo unošenje u cervikalni kanal, matericu ili jajovod. Inseminaciji prethode folikulometrije, u cilju praćenja sazrevanja jajne ćelije i ovulacije.


PREGLEDI: UltrazvučniGinekološki – Konsultacije