I tromesečje

Poštovani budući roditelji, veoma je važno da vaše vođenje trudnoće teče po protokolu i da se poštuju saveti stručnjaka. Od prvog dolaska kod izabranog lekara, preporučujemo da se parovi pripreme za razgovor i daju što više odgovora na postavljena pitanja. U slučaju da u bližoj porodici ima naslednih genetskih bolesti, srčana mana ili nešto što mislite da lekar treba da zna, molimo vas da zbog vaše buduće bebe date što više informacija koje će doprineti da naš stručni tim vašu trudnoću izvede uspešno i sa što manje rizika po zdravlje vas i vaše bebe.

4D ultrazvuk u prvom tromesečju

U prvom tromesečju trudnoće ultrazvukom se utvrđuje lokalizacija trudnoće, srčana radnja embriona, a primenom 3D i 4D ultrazvuka analizira se morfologija embriona, pupčanika i žumančane kesice. U ovom periodu trudnoće mogu se otkriti poremećaji u razvoju trbušnog zida ploda.

Vratna brazda od 11-14. nedelje

Od 11-14. nedelje trudnoće analizira se kompletan razvoj ploda i meri njegova veličina. U okviru pregleda ispituje se morfologija svih vitalnih organa kako u 2D, tako i u 4D tehnici. Određuje se frekvencija srčane radnje koja je jedan od parametara u takozvanom genetskom ultrazvučnom pregledu. Takođe se meri i debljina vratnog rasvetljenja (vratne brazde ploda). Kada je vratna brazda zadebljala, ona predstavlja jedan od parametara koji upućuje na moguće genetske anomalije ploda.

U okviru pregleda ispituje se i lokalizacija posteljice, kao i protok krvi kroz glavne uterusne krvne sudove. Nakon ultrazvučnog pregleda pacijent se upućuje da uradi hormonski Double test iz krvi, koji predstavlja deo ispitivanja u proceni rizika za genetske anomalije ploda. Po završenom ispitivanju određuje se na osnovu svih ultrazvučnih i hormonskih parametara rizik za genetske anomalije.

Genetske analize

U slučaju povećanog rizika kao i u slučaju kada je pacijentkinja starija od 35 godina, radi se genetska anliza kojom se određuje kariotip ploda. Genetska analiza i određivanje kariotipa i pola ploda može se uraditi najranije sa 9,5 nedelja trudnoće, pa do 19 nedelja trudnoće primenom biopsije horionskih resica.


TRUDNOĆA: Prvo tromesečje – Drugo tromesečjeTreće tromesečje