II tromesečje

4D ultrazvuk u drugom tromesečju

Tokom drugog tromesečja primenom ultrazvuka ispituje se rast i razvoj ploda. U ovom periodu trudnoće otkrivaju se razvojne anomalije ploda odnosno njegovih vitalnih organa.

Genetska ispitivanja

U drugom trimestru do 19. nedelje trudnoće se određuju biometrijski parametri i debljina vratne brazde koji ukazuju na potencijalni rizik za genetske anomalije ploda. U sklopu ovog pregleda trudnica se upućuje da uradi i biohemijski Triple test iz krvi na osnovu kog se takođe procenjuje rizik za genetske anomalije.

Ako trudnica nije radila genetski ultrazvučni pregled sa 12 nedelja trudnoće i Double test, poželjno je da se detaljan ultrazvučni pregled i Triple test urade sa 16-17 nedelja, kako bi se u slučaju povećanog rizika mogle uraditi genetske analize biopsija posteljice ili amniocenteza.

Fetalna ehokardiografija

Drugi trimestar trudnoće je i period kada se radi fetalna ehokardiografija da bi se isključile anomalije na srcu fetusa. Fetalnu ehokardiografiju treba raditi u periodu između 20 i 26. nedelje trudnoće u svakoj trudnoći.

Kolor Doppler ultrazvuk

Takođe se tokom ovog perioda ispituje protok krvi kroz najvažnije krvne sudove fetusa da bi se na vreme uočili poremećaji u cirkulaciji ploda. Primenom kolor Doppler ultrazvuka analizira se i protok krvi u krvnim sudovima materice da bi se na vreme otkrili poremećaji koji mogu da ukazuju da će kod trudnice nastupiti povećanje krvnog pritiska.


TRUDNOĆA: Prvo tromesečje – Drugo tromesečje – Treće tromesečje